Kom och lyssna på när Beteendelabbet samtalar om hållbar hälsa, cirkulär ekonomi och nudging i Almedalen 2017!

Vi kommer diskutera allt från folkhälsa till beteenden i framtidens bostad och hur höns kan minska matsvinn. Följ oss på twitter under veckan!

Nedan ser du när och var du hittar oss. 

Tisdag 4 juli:

1,2 miljoner svenskar vill återanvända mer – vad krävs för att nudga svensken till nya beteenden?

Arrangör: Social Venture Network (SVN Sweden), Myrorna

Var: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6

När: 09:30 – 10:15

Har vi tid att vänta på miljömedvetenhet och medvetenhet för social hållbarhet?

Arrangör: Innovizion Arena

Var: Rigagränd, 62156 Visby

När: 11:00-11:40

Onsdag 5 juli:

Hur kan nudging få oss att göra bättre val?

Arrangör: HSB

Var: Strandgatan 35

När: 08:45 – 09:30  

Torsdag 6 juli:

Hur skapas en långsiktig beteendeförändring för folkhälsan?

Arrangör: ICA

Var:  Hamnplan, H234

När: 09:00 – 09:45

Framtidens hälsa – trend eller livsstil? Kan vi lära något från de blå zonerna?

Arrangör: ICA

Var:  Hamnplan, H234

När: 11:00 – 11:45

7 av 10 svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob. Nu ska beteendedesign och metoden nudging hjälpa konsumenterna att rensa. Med idén ”RE:Use Kit” visar Beteendelabbet och Myrorna att du faktiskt inte behöver allt du äger. Nu har projektet fått finansiering från Vinnovas Innovationsprogram.

– För Myrorna handlar det alltid om att få fler att tänka på återbruk. Att samarbeta med beteendestrateger för att ta reda på hur vi kan underlätta för våra givmilda kunder är otroligt intressant. Dessa insikter kan på sikt rädda jorden! säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna.

7 av 10 svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob. Trots det gallrar vi sällan bland galgarna. För 6 av 10 dröjer det ett år eller mer mellan garderobsrensingarna. Idén som ska lösa problemet är ett så kallat ”RE:Use Kit” som berättar vad ägaren är redo att ge bort. En klassisk nudge. Nudging handlar om att påverka folks beteende i en önskvärd riktning utan att behöva ta till piska eller morot. Istället görs valet enklare, så det blir lätt att göra rätt.

– Vårt RE:Use Kit visar hur inaktiv garderoben faktiskt är! Mycket av det som finns i garderoberna är sådant som aldrig används. Varför inte skänka det, då? Vi tror att det till viss del beror på det som inom psykologin kallas för ”förlustaversion”. Många års forskning visar att man tenderar att känna ett starkt motstånd till att lämna ifrån sig saker, förlusten svider mer än dubbelt så mycket som vinsten. Så vi behöver tydliggöra vinsten – ett spännande exempel på nudging! säger Ida Lemoine, VD på Beteendelabbet.

Inom ramen för de strategiska innovationsprogram som Vinnova, Energimyndigheten och Formas finansierar har Myrorna och Beteendelabbet fått finansiering för sitt ögonöppnande återvinningskit. Pengarna ska gå till att ta fram en första prototyp, som en utvald grupp ska testa i sin vardag.

– Vi längtar tills vi får se resultatet av studien! Ju fler gånger ett plagg används desto mer resurser sparar det. Att återanvända ett plagg är 15 gånger bättre för miljön än att köpa nytt. Med ett RE:Use Kit på Myrorna skulle vi kunna hjälpa många konsumenter att rensa i sina garderober och öka vår insamling. Det gör nytta både för människor och miljö, säger Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna och avslutar:

– I vårt arbete med initiativet Aktivera din garderob har vi lärt oss att folk tycker att det är svårt att veta vad de vill behålla, och vad de vill rensa ut. Nu ska de äntligen få svar på den frågan. En nudge i rätt riktning!

 

Vi välkomnar vår nya intern här på labbet, Karl Lundgren! Karl läser för närvarande sin master i ekonomi och psykologi på Sorbonne i Paris. Under våren kommer han att hjälpa till med datahantering och omvärldsanalys. Hans intresseområden inkluderar bland annat hur nudging kan implementeras för att gynna både företag och individer samt hur nudging som verktyg kommer att utvecklas i takt med att det blir alltmer igenkänt.

Vi ser fram emot våren ihop, varmt välkommen till vårt team!

NU är det igång, vårt matsvinnsprojekt med framtidens boende – HSB Living Lab. De boende i får nu cirkulera sitt matsvinn via hönshuset tillbaka i äggkoppen på frukostbordet. Syftet är att skapa en förståelse för hur mycket resurser som krävs för att producera maten vi äter och även inse värdet av att vi komposterar för en hållbar framtid. På bild ser ni den designade prototypen av hönshus som Beteendelabbets designer Kajsa Lindström byggt. Huset kan byggas och plockas ned på 30 min, och ska stå på plats i två månader. Under tiden så ska vi undersöka vad som händer med de boendes beteende och mäta avfallet – minskar matsvinnet? Hur samarbetar dem kring hönsen? Vad är deras upplevelse?

Spänningen är olidlig! Fortsättning följer…… 😉

Med verket  ”A New Man And The Sea”  fick vår grymma designer Karin Bodin en plats av Årets Ung Form enligt följande motivering:

”Designerns roll är att synliggöra och problematisera invanda tankesätt. Med sina inverterade fiskeredskap har Karin Bodin tagit en grundform och gett den en motsatt funktion, vilket både ger en komisk effekt och ifrågasätter nutidsmänniskans relation till havet.”

Genom tre tankeexperiment ville Karin visa på en alternativ värld där planeten Jorden får vara planeten Havet, där vi behandlar havet och dess invånare med den respekt de förtjänar. Detta genom att anspela på objekt som i vår värld har en tydlig form och syfte men ändra deras funktioner. Havsgloben är en inverterad jordglob där havets djup lyfts och står ut som berg. Fiskhåven vars nät är gjort av alger som luckras upp och inte kan fånga något utan istället bland annat blir näring till småfisk. Och fiskspöt med ett drag som ger fisken bättre självförtroende.

Vi frågade Karin hur det känns 🙂

– Det känns jättekul! Kul att fler genom detta kommer kunna ta del av mitt projekt och förhoppningsvis ifrågasätta människans relation till havet och naturen.

 

Bidragen visas i utställningen som öppnar på Stockholm Furniture & Light Fair i februari varje år och turnerar under ett och ett halvt års tid i Sverige och internationellt – läs mer här.

Hej alla som ser. Vi vill göra ett försök till att knuffa er i rätt riktning till att ge ett bidrag till musikhjälpens insamling till ”Barn i krig som har rätt till skola”. SÅ. Här kommer knuffen:
1. Tryck på länken här
2. Swischa en summa – stor eller liten – allt gör skillnad
3. Likea posten som är publicerad på facebook här så betyder det att du gett ett bidrag (då triggar du flockbeteende och ökar sannolikheten att andra gör som du gör).

Exempel på vad pengarna kan räcka till:

– 50 kronor kan räcka till 250 blyertspennor så att barn kan lära sig skriva.
– 200 kronor kan räcka till en yrkesutbildning för ungdomar i El Salvador för att undvika att de rekryteras till kriminella gäng.
– 300 kronor kan räcka till skolbänkar och skolmaterial till en skola som återtagits för undervisning.
– 500 kr och uppåt kan bidra till att återuppbygga en sönderskjuten skola i Central Afrikanska Republiken.
– 1000 kr och uppåt kan räcka till ett skolpaket med allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn.

Nu kör vi! #Musikhjälpen #Nudging #Dukangöraskillnad